Proč lidé dělají extrémní sporty?

27.01.2015 20:07

842891_m

Extrémní sporty se vyznačují aktivitou, která způsobuje vyplavování adrenalinu do krve. Pojí se s určitou dávkou nebezpečí a u většiny těchto sportů hrozí i při malé chybě velké zranění nebo dokonce smrt. Proč lidé dobrovolně podstupují toto riziko?

Co dává extrémní sport?

Který člověk se dobrovolně vrhne ze skály na laně, skočí padákem, zkouší na skateboardu nebezpečné akrobacie? Mnozí o těchto lidech řeknou, že jsou blázni, lidé nevážící si zdraví a života, či lidé, kteří na sebe chtějí upozornit.

Jde o něco trošku jiného. Těmto lidem samozřejmě záleží na životu, ale rádi posouvají své hranice možností. Láká je zkusit něco víc. Chtějí se vytrhnout z běžného stereotypního života. Někteří extrémní sportovci dokonce popisují druh své činnosti jako meditaci. Mají pocit, že v té chvíli, ve které se vrhají do nebezpečné aktivity, osvobozují svou mysl a pociťují maximální svobodu, kterou jim běžný život nedává. Navíc v tuto chvíli se vyplavují do těla endorfiny, které způsobují uvolnění člověka, jeho dobrou náladu, veselí a pohodu.

Můžeme říci, že tito lidé se prostřednictvím extrémního sportu sebeuspokojují. V jakém slova smyslu je to myšlené? Tito lidé překonávají sami sebe, posouvají se dál a zdolávají věci, u kterých často do poslední chvíle neví, jestli je fyzicky a především psychicky zvládnou.

Tento popis extrémních sportů a prožitků z nich může být odpovědí, proč je lidé stále častěji vyhledávají. Stále více lidí se chce v dnešní uspěchané době zastavit a užít si něco mimo všední realitu. Je tu sice strach a nebezpečí, ale také obrovská svoboda a pocit z úžasného pocitu z překonání vlastních hranic.

Zpět